26. heinäkuuta 2016

Sulfaatiton shampoo - hellävaraisempaa hiustenpesua?

Kesälomalla on tullut reissattua aika paljon, ja palasinkin sunnuntaina kotiseudulta, jossa vietin muutaman päivän perheen ja ystävien kanssa. Viimeinen lomaviikko starttasi eilen ja suuntasin onnibussin kyydissä Itä-Suomeen poikaystävän mökille. Täällä olisi tarkoitus vietellä tämä viikko. Säät ainakin näyttäisivät meitä suosivan, joten eiköhän ole mukava loppuloma tiedossa! :) 
Ensimmäistä kertaa olisi vuorossa raaka-aineisiin liittyvää postausta! Näitä on tosi kiva kirjoittaa, vaikka ne vievätkin tavallista enemmän aikaa :) Toivottavasti joku jaksaa lukea tämän pituudesta huolimatta, haha. Esittelin siis kesäkuussa suosikkikomboni ihonpuhdistuksessa ja mainitsin tuotteiden olevan sulfaatittomia. Lupailin tehdä aiheesta oman postauksensa, sillä olen jo jonkun aikaa kokeillut myös sulfaatitonta shampoota. Mulla on ollut pieniä ongelmia päänahan kuivuuden kanssa viimeisen vuoden aikana ja olen saanut sen kuriin pitämällä pesuvälin sopivana ja vähentämällä kuivashampoon määrää. Reilu vuosi sitten aloin pidentämään hiusten pesuväliä, sillä jokapäiväinen pesu tuntui mielestäni liialliselta ja kaiken lisäksi tuotteita kuluisi vähemmän ja lämpökäsittelyjä tarvitsisi tehdä harvemmin. Sain siirrettyä välin kolmeen päivään, mutta nykyään pesen ne joka toinen päivä, ja päänahka voi paljon paremmin satunnaisesta kutinasta huolimatta. Halusin kuitenkin myös ottaa kokeiluun sulfaatittoman shampoon ja ennen itse tuotteesta puhumista, ajattelinkertoa teille vähän sulfaateista. Sulfaatit on kosmetiikan peseviä aineita, joita löytyy kaikenlaisista putsareista ihan astianpesuaineesta suihkusaippuaan. Niitä käytetään edullisuuden, vaahtoavuuden ja hyvän puhdistustehon vuoksi. Inci-listalta ne bongaa "sulfate"-päätteellä, kuten esimerkiksi Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate ja Ammonium Lauryl Sulfate.


Sodium Laureth Sulfate (SLES) eli natriumlauryylieetterisulfaatti on yleisin shampoissa käytetty pesevä aine. Se on iholle miedompaa kuin Sodium Lauryl Sulfate (SLS) eli natriumlauryylisulfaatti, jota käytetään myös paljon. Yleensä näiden kanssa käytetään jotain miedompaa sulfaattia (esim. Cocamidopropyl Betaine), joka tekee vaahdon rakenteesta mieluisamman.

IMG_9115
Miksi sulfaatit sitten voivat kuivattaa ihoa? Ne puhdistavat tehokkaasti likaa ja ylimääräistä talia, mutta voi kuitenkin myös ärsyttää ihoa ylipuhdistamalla sitä. Jos päänahka on todella rasvoittuvaa sorttia ja erilaisilla kosmetiikkatuotteilla (hiuslakka, kuivashampoo jne.) tulee läträttyä paljon, sulfaatiton shampoo ei välttämättä riitä päänahan kunnolliseen puhdistamiseen. Jos kuitenkin tuntuu, että päänahka kutiaa ja on kuiva, apu saattaa löytyä sulfaatittomasta shampoosta. Kutina voi kuitenkin johtua monesta eri asiasta, joten syy ei todellakaan ole aina shampoossa, muttei kokeilusta haittaakaan ole :)

Käyttämäni Oliivi-shampoon peseviä aineita on Cocamidopropyl Betaine (eli kokamidopropyylibetaiini), Sodium Cocoamphoacetate (eli natriumkookosamfoasetaatti) ja Decyl Glucoside (eli dekyyliglukosidi). Kaksi ensimmäistä on kookosperäisiä ja viimeinen sokeriperäinen aine. Nämä on kaikki mietoja peseviä aineita, jotka vaahtoaa hieman. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikissa sulfaatittomissa shampoissa käytetyt pesevät aineet ei välttämättä oo sen hellävaraisempia kuin SLES ja SLS! Toisinaan käytetään esimerkiksi Olefin Sulfonatea eli olefiinisulfonaattia, joka voi ärsyttää ihoa samalla tavalla tai jopa enemmän kuin äsken mainitut sulfaatit. 
IMG_9116


Oliivi-shampoo lupaa "vahvistaa värin kestoa" ja "antaa hiuksillesi aivan uudenlaista luonnollista kiiltoa". Oon skeptinen sen suhteen, että shampoo voisi vahvistaa hiusvärin kestoa, tai ainakaan tämän shampoon sisältämät aineet. Ja mitä kiillon antamiseen tulee, mä olen jo pitemmän aikaa levittänyt shampoon vain hiusten tyviin ja antanut hoitoaineen pitää huolta hiusten kiillon lisäämisestä. Tuotteen lupaama UV-suoja syntyy aineesta, jonka inci-nimi on Ethylhexyl Methoxycinnamate Se suojaa sekä tuotetta itseään että hiuksia auringon säteiltä.

IMG_9117

On hyvä muistaa, että sulfaatittomat shampoot ei aina vaahtoa samalla tavalla kuin sulfaatteja sisältävät shampoot. Ensimmäistä kertaa sellaista kokeiltuani taisin läträtä tuotetta tuplasti tai jopa kolminkertaisesti normaaliin määrään verrattuna, sillä musta tuntui, ettei tuote pesisi hiuksia ilman runsasta vaahtoamista. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa, vaan hiukset peseytyvät ilman vaahtoamistakin. Jos kuitenkin runsas vaahtoaminen on sulle must, et luultavasti tule pitämään sulfaatittomista shampoista.

Oliivi-shampoossa on kivan paksu ja täyteläinen koostumus. Tuoksu on miellyttävän puhdas, ei liian voimakas. Shampoo vaahtoaa toisinaan ihan hyvin ja joskus hiusten ollessa vähän likaisemmat, sen vaahtoavuus on aika heikkoa. Se on kuitenkin ihan ymmärrettävää, sillä ylipäätään shampoot vaahtoaa paremmin, jos hiukset ei ole kovin likaiset. Lika ja rasva nimittäin estää kuplien ja näin ollen vaahdon muodostumista. Vaahtoamista voi kuitenkin vähän avittaa emulgoimalla shampoota eli lisäämällä päähän vettä sormin. Tuote saa hiusten tyven tuntumaan joskus käytön jälkeen aavistuksen narskuvalta märkänä, mutta tunne häviää hiusten kuivuessa.

Toisaalta tykkään tuotteesta ja toisaalta en. En haluaisi myöntää, mutta vaahtoaminen on mulle melkoisen tärkeä ominaisuus shampoossa, vaikka tiedän sen olevan osittain vain käyttömukavuutta lisäävä tekijä. Niinä kertoina, kun tuote vaahtoaa hyvin, se on oikein kiva perusshampoo :) En varmaankaan aio ostaa tuotetta jatkossa, sillä huomaan jatkuvasti tarttuvani kylppärissä mieluummin muihin shampoisiin. Sokoksella sillä oli hintaa 4,50€/250 ml. 


Olisi kiva kuulla mitä mieltä ootte tämän tyyppisistä postauksista? Käyttääkö joku sulfaatitonta shampoota?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Blog Design by Get Polished | Copyright Divine 2017