23. lokakuuta 2017

Korealainen 10-vaiheen hiustenhoitorutiini


Varmasti moni teistä on kuullut korealaisesta, jopa yli kymmenen vaihetta sisältävästä ihonhoitorutiinista ja siitä, kuinka korealaiset varjelevat ja kohtelevat ihoaan kuin kalleinta aarrettaan. Korealaiset ovatkin tunnettuja kauniista ihostaan, mutta sen lisäksi myös hiusten hyvinvointi on lähellä heidän sydäntään. Korealainen ihonhoito on minulle tuttua ja omistankin jo monia tuotteita, mutta tajusin etten ole koittanut vielä yhtäkään korealaista hiustenhoitotuotetta! Päätinkin googlettaa, mitä korealainen hiustenhoito pitää sisällään ja huomasin, että myös heidän hiustenhoitorutiininsa ovat korealaiseen tapaan innovatiivisia ja pitkällä kaavalla toteutettuja. Hiustenhoidossa ei ole ihan samalla tavalla kuin ihonhoidossa vakiintunut tällainen 10-vaiheinen rutiini, mutta muutamia tekstejä aiheesta kuitenkin löytyi. Halusinkin ehdottomasti lukea siitä lisää ja jakaa myös teille tämän yhden vaihtoehdon korealaisesta 10-vaiheisesta hiustenhoitorutiinista :)1. Päänahan puhdistaminen -  scalp scaler (1x viikko)

Suurin ero korealaisessa ja länsimaalaisessa hiustenhoidossa tuntuu olevan se, että koreassa panostetaan eniten päänahan hoitoon. Me taas olemme tottuneet hoitamaan enemmänkin itse hiuksia, mutta olisi tietysti tärkeää pitää myös hiusten kasvualusta hyvänä. Hyvin hoidettu, puhdas ja terve päänahka on avainasemassa upeisiin hiuksiin. Voi toki olla, että se olen vain minä, mutta ainakaan omasta hiustenhoitorutiinistani ei löydy aktiivisesti päänahalle kohdistuvia tuotteita.

Koreassa päänahan hoitotuotteita löytyy monia erilaisia, mutta kaikki lähtee sen puhdistamisesta. Heillä onkin siis olemassa ihan oma tuotekategoriansa päänahan puhdistamiselle; scalp scaler. Ne ovat usein salisyylihappopohjaisia (BHA) hoitotuotteita, jotka kuorivat päänahan iholta kuolleet ihosolut, hilseen, tuotteiden jäämät ja talin. Se on ikäänkuin päänahan kaksoispesua, jossa ensin käytetään hiuspohjaa kuorivaa tuotetta ja sen jälkeen tavallista shampoota. Voisin kuvitella The Body Shopin uuden hiuskuorinnan toimivan vähän scalp scalerin tavoin, sillä myös sen avulla saa kuorittua päänahkaa :)2. Shampoo & päänahan hieronta

Scalp scaleria, jota voisi suomalaisittain kutsua vaikka päänahan kuorijaksi, seuraa normaali shampoopesu, jonka yhteydessä korealaiset saattavat käyttää pientä harjamaista apuvälinnetä stimuloidakseen päänahan verenkiertoa. Korealaisten mukaan hieronta auttaa myös shampoota vaahtoamaan paremmin, puhdistamaan päänahan tehokkaammin ja poistamaan iholta kuollutta solukkoa. Tuollainen harja lähtee ehdottomasti tilaukseen ja testiin :)

3. Hoitoaine

Shampoota seuraa hoitoaine, jonka tehtävänä on tietysti olla hiuksia hoitava. Hoitoainetta ei suositella levitettäväksi päänahkaan, sillä päänahan ja hiuksen pH eroavat toisistaan. Vinkki: Levitä hoitoaine aina kuivaksi puristeltuihin hiuksiin ja anna vaikuttaa useiden minuuttien ajan.


4. Hiusnaamio (1x viikko)

Hiusnaamiot tarjoavat hiuksille extrahoitoa ja niitä suositellaan käytettävän noin kerran viikossa. Koreassa hiusnaamioista käytetään usein nimitystä "pack" sanan "mask" sijasta ja heidän erikoisuutena ovat erilaiset "kankaiset" hiusnaamiot. Kangasnaamioita ei siis Koreassa suinkaan käytetä vain kasvoilla, vaan niitä löytyy myös hiuksille, jaloille ja käsille. Tein itseasiassa hetki sitten postauksen kuvissa näkyvästä, hiuksia tehokkaasti silottavasta KOCOSTAR Home Salon Hair Pack -naamiosta, joten käy lukemassa se täältä, jos kiinnostaa :) Korealaisten hiusnaamioiden vaikutusajat saattavat olla meillä totutun 3-5 minuutin sijasta jopa 25 minuuttia!


5. Etikkahuuhtelu (1x viikko)

Tervettä ihoa ja päänahkaa peittää suojaava happovaipaksi kutsuttava kalvo, joka koostuu mm. hiestä ja talista. Näiden myötä ihon pH on hapan, noin 4-6 välillä. Happovaipan tärkein tehtävä on ihon suojaaminen ja valitettavasti esimerkiksi liian emäksiset tai puhdistavat pesuaineet häiritsevat sen toimintaa ja heikentävät näin myös ihon suojaa. Tästä voi päänahasta puhuttaessa aiheutua mm. ihon hilseilyä. Hiuksesta puhuttessa liian emäksiset tuotteet voivPäänahan hoidossa tulisikin siis välttää sekä liian emäksisiä että liian happamia tuotteita ja pysytellä pH 4-6 välillä. Päänahan pH:ta voi kuitenkin tasapainottaa esimerkiksi etikkahuuhtelun avulla! Etikkahuuhtelua varten on olemassa valmiita tuotteita, kuten kuvissa näkyvä Yves Rocherin vadelma-etikkahuuhtelu. Huuhtelun voi toteuttaa näppärästi myös sekoittamalla esimerkiksi 1tl omenaviinietikkaa ja 3dl vettä. Yksinään käytettynä etikka on liian hapanta, mutta veteen sekoittamalla siitä saa tehtyä pH:ltaan hiuksille sopivaa.

Olen joskus aikaisemmin kuullut etikkahuuhtelusta, mutta nyt se vasta toden teolla alkoi kiinnostaa! Etikkahuuhtelua käytetään pääasiassa hiustenhoitoaineena, sillä sen tekee hiuksista kiiltävät, lisää niiden tuuheutta, puhdistaa ja selvittää hiuksia. Minusta olisi myös mielenkiintoista koittaa sitä päänahan hoitoon, jos se auttaisi hilseilyyn ja kutinaan. Huuhtelu on helppo tehdä, sillä etikkatuotetta (tai etikka-vesiseosta) tulee vain kaataa hiuksiin ja päänahkaan pää alaspäin ja huuhdella hiukset sen jälkeen huolellisesti.


6. Päänahkanaamio 1x viikko

Päänahalle on olemassa myös naamioita, jotka ovat ymmärtääkseni usein cooling-efektin omaavia tai esimerkiksi teepuuöljyä sisältäviä. Päänahkanaamion tehtävänä on rauhoittaa päänahkaa ja poistaa siitä tuotekertymiä. Se levitetään päänahkaan shampoopesun jälkeen, annetaan vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhdellaan pois. Esimerkiksi Skinfood Peppermint Fresh Scalp Cooling Mask, joka lupaa rauhoittaa ja virkistää kuivaa päänahkaa.

7. Päänahan hoitovesi - tonic

Päänahan hoitovesi, toner eli ikään kuin hiusten kasvovesi. Kasvovesi on luonnollinen osa ihonhoitorutiinia, joten miksei sellainen voisi siis olla osa myös hiustenhoitorutiinia. Samalla tavalla kuin kasvoveden on tarkoitus kosteuttaa kasvojen ihoa, päänahan hoitovesi kosteuttaa päänahkaa. Hoitovesi suihkutetaan hiusten tyveen pesun ja kuivauksen jälkeen. Sitä ei huuhdella pois. Esimerkiksi Skinfood Fresh Scalp Relaxing Tonic, joka lupaa raikastaa kuivaa ja rasvaista päänahkaa.

8. Päänahan seerumi tai hoitoneste

Ihonhoidosta inspiroituneena päänahan hoitoon kuuluu myös tottakai seerumi tai hoitoneste. Äsken mainittu hoitovesi varmistaa, että seerumin tai hoitonesteen sisältämät hoitavat ainesosat imeytyvät paremmin ihoon. Seerumin ja hoitonesteen teho vaihtelee hoidettavan ominaisuuden mukaan; ne voivat olla esimerkiksi kosteuttavia tai talin eritystä hillitseviä.


(kuvat)
9. Hiusseerumi tai hoitoneste (essence)

Päänahan hoidosta päästäänkin sitten tutumpaan osaan eli hiustenhoitoon, jota varten koreassa käytetään seerumin tai hoitonesteen (essence) nimellä kulkevia tuotteita. Ihonhoidossa seerumi ja hoitoneste ovat molemmat tuotteita, jotka sisältävät suuren pitoisuuden hoitavia aineita sekä valmistelevat ihon muita tuotteita varten ja auttavat niitä imeytymään paremmin. Käsittääkseni seerumissa näiden hoitavien aineiden pitoisuudet ovat vieläkin suuremmat kuin hoitonesteissä. Kuvassa näkyvä Etude Housen seerumi lupaa lisätä kiiltoa ja tuuheutta pörröisiin ja ohuisiin hiuksiin. Merkin hoitoneste taas lupaa ravita vaurioituneita hiuksia ja silottaa latvoja. Minulla on sellainen mielikuva, että seerumi olisi koostumukseltaan täyteläisempää ja hoitavampaa, kun taas hoitoneste kevyempää, mutta voin olla väärässä :)

10. Sekalainen hiustuote, kuten hiustuoksu, yön yli vaikuttava naamio tai lämpösuojatuote

Seerumin tai hoitonesteen jälkeen hiuksiin levitetään usein vielä kymmenes tuote, joka voi olla esimerkiksi lämpösuojatuote tai hiuksiin tuoksua lisäävä hair mist eli hiussumute.

Korealaisessa hiustenhoidossa ei kuulemma juurikaan käytetä kuivashampoita, vaan niiden sijasta hiuksia raikastetaan erilaisten hiustuoksujen (hair mist, "hiussumute") avulla. Nämä eivät siis tee hiuksiin puuterista kerrosta, mutta poistavat silti päänahan rasvaisuutta ja tärkeimpänä ominaisuutenaan saavat hiukset tuoksumaan hyviltä. Rakastan juuri pestyjen hiusten tuoksua, joka ei harmillisesti kestä kovin kauaa. Tällaista tuotetta olisikin siis kiva kokeilla :)

Koreassa käytetään myös yön yli vaikuttavia hiusnaamioita, jotka tehokosteuttavat, ravitsevat ja hoitavat hiuksia. Tämäkin trendi on selkeästi lainattu ihonhoidon puolelta :) Yön yli vaikuttavat naamiot ovat tietysti koostumukseltaan erilaisia, kuin tavalliset naamiot, jotka on suunniteltu vaikuttamaan muutamassa minuutissa. On olemassa poishuuhdeltavia yönaamioita, mutta myös sellaisia, jotka jätetään hiuksiin hoitavan voiteen tavoin.

Korealaiset yrittävät vältellä lämpörautojen käyttöä, mutta niitä käyttäessä lämpösuoja on heille tärkeä. Näin hiuksia saa vähän suojattua kuumalta raudalta, vaikka mikään tuote ei kokonaan estä hiusta vaurioutumasta jopa parisataa astetta kuumien rautojen välissä :)Muutama eroavaisuus länsimaalaiseen hiustenhoitoon
-Päänahan hoito: Kuten yllä mainitsinkin, korealainen hiustenhoito lähtee päänahasta, sillä puhdas ja terve päänahka on avainasemassa terveiden ja kauniiden hiusten kasvussa. Korealaisilta löytyykin todella monta erilaista tuotekategoriaa vain päänahan hoitoa varten.

- Käytetty aika: Länsimaalaisessa hiustenhoidossa kaikki tehdään mielestäni mahdollisimman nopeasti; käytetään vain paria tuotetta ja tuotteiden vaikutusajat ovat lyhyitä. Koreassa taas panostetaan näihin asioihin ja niihin käytetään aikaa, kuten esimerkiksi hiusnaamioiden vaikutusaika saattaa olla jopa lähemmäs puoli tuntia.

-Raaka-aineiden luonnollisuus: Kuten ihonhoidossakin, myös hiustenhoidossa korealaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteiden raaka-aineista ja he suosivatkin enemmän luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.

-Ei juurikaan hiuslakkoja tai -geelejä: Korealaiset eivät suosi hiuslakkoja tai -geelejä, sillä ne sisältävät yleensä suuret pitoisuudet hiuksia kuivattavaa alkoholia. He myös uskovat hiuslakkojen edistävän hiusten katkeilua ja haittaavan päänahan luonnollista toimintaa. Koska päänahan terveys on heille tärkeää, eivät hiuslakat tai -geelit ole osa korealaista hiustenhoitoa.Oli mielenkiintoista tutustua korealaisiin hiustenhoitotuotteisiin ja muutama päätyikin jo eBay:n ostoslistalle :) Eniten kiinnostusta herättivät päänahan tuotteet, mutta myös hiuksiin tuoksua lisäävät hair mistit.

Miltä korealainen hiustenhoito vaikuttaa teistä? Onko päänahan hoitaminen osa teidän hiusrutiineja? :)

8 kommenttia :

 1. Kiinnostava postaus ☺️ jännä kuinka myös hiuksiin/päänahkaan panostetaan! Itse vasta ostin hiuspohjan kuorinta-aineen 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Mullakin on päänahan hoito vielä ihan alkutekijöissään. Silloin tällöin oon käyttänyt päänahkaa kosteuttavaa hoitonestettä (taisi olla Acon), mutta siihen se jääkin. Voisi ihan mielenkiinnosta ostaa päänahan tuotteita enemmän testiin :)

   Poista
 2. Onpa hyvä ja kattava postaus jälleen, Ida:) Kiitos:)
  Kylläpä korealaisilla on aikaa paneutua myös hiuksiin. Jos ajattelee heikäläistä työkulttuuria, niin aika paljon tuntuu vähästä vapaa-ajasta menevän itsensä hoitamiseen monine ihonhoito- ja hiustenhoitorituaaleineen vai tuntuuko se vaan meistä, jotka juuri ja juuri jaksamme pitää vaaditut kaksi minuuttia hoitoainetta hiuksissa ? ;)
  Ennen vanhaan, kun olin lapsi, käytettiin paljon tukkasukaa eli samanlaista muotihärpäkettä kuin tuo Scalp scaler. Vanha konsti siis;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! :) Korealaisten kulttuuri on todella ulkonäkökeskeinen, jopa sairaalla tavalla. Onhan se toki sitäkin, että meidän elämäntyyli vain on niin kiireistä, että myös ihon- ja hiustenhoito halutaan tehdä mahdollisimman nopeasti.

   Hauska kuulla, että scalp scaler ei ole vain korealaista perua ;)

   Poista
 3. Tosi kiinnostavaa, etenkin kun mulle päänahan ongelmat ovat enemmän kuin tuttuja. Kuorinta-ainetta pitäs kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Sama täällä, kuorinta-aine on ostoslistalla!

   Poista
 4. Moikka! Olisi kiinnostavaa kuulla testituloksia? Mitä tuotteita tilasit, kokeilit ja mitä tuloksia tuli? Vaikka tämä jo hieman vanha postaus olikin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentistasi :) Päädyin itseasiassa tilaamaan ainoastaan hiuspohjaharjan sekä tuon kuvassa olevan The Face Shopin -hoitonesteen. Hiuspohjaharjaa olen käyttänyt silloin tällöin ja mielestäni se tehostaa kivasti päänahan puhdistumista. Hiuspohjan hoitonesteellä en sen sijaan huomannut eroa. Minun on pitänyt ostaa tilalle joku uusi tuote, mutta en ole vielä löytänyt sopivaa :) Mutta kiitos postausehdotuksesta - kirjoitan ilman muuta aiheesta, jos löydän sopivat tuotteet :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3

Blog Design by Get Polished | Copyright Divine 2017