13. kesäkuuta 2017

Näin käytän eBayta - helpot ohjeet


Nyt olisi vuorossa vähän erilainen postaus, sillä minulta on toivottu helppoja eBay-ohjeita! :) Käytän eBayta paljon ja esittelen usein blogissakin sen kautta tehtyjä ostoksia, joten on kiva jakaa teille vinkkejä siihen liittyen. Ebay on verkossa toimiva kauppapaikka, jossa kuka tahansa myydä tai huutokaupata tuotteitaan ja siksi se onkin monelle pienelle yritykselle hyvä kanava myydä tuotteita. Siellä myydään ihan kaikkea; vaatteita, kodintavaroita, kosmetiikkaa, elektroniikkaa ja vaikka mitä! Se kiehtoo monia edullisuutensa vuoksi, mutta on syytä myös varoa mitä sieltä tilaa. Lopussa lisää eBayn turvallisuudesta! En lähde esittelemään sivuston jokaista yksityiskohtaa, vaan näytän kuinka itse toimin eBayssa :)

Käytän vaihdellen brittiläistä http://www.ebay.co.uk/ ja jenkkiläistä http://www.ebay.com/ sivustoa, mutta käsittääkseni molemmissa näkyvät samat tuotteet ja ainoastaan hinta näkyy eri valuuttana. Toki varmasti voisi kikkailla valuuttakurssien kanssa, mutta itse en ole jaksanut ryhtyä sellaiseen. Jenkeistä tilatessa kannattaa suosia jenkkisivustoa ja briteistä tilatessa brittisivustoa. Aasiasta ja Euroopasta tilatessa käytän useimmiten brittisivustoa.

Step 1: Hakusana. Kirjoita hakusanakenttään mitä haluat etsiä. Itse käytän usein erilaisten brändien nimiä, tarkkoja tuotenimiä tai ihan vain yksinkertaisesti esimerkiksi "makeup brushes". Käytän tässä esimerkkinä hakusanaa "sheet mask", joka on viime aikoina löytynyt useita kertoja hakusanoistani ;) Seuraavaksi avautuva näkymä on alakuvan kaltainen. Vasemmalta puolelta voi rajata hakutuloksia esimerkiksi kategorian, brändin, tyypin, sukupuolen, hinnan tai tuotteen sijainnin mukaan (kaikki vaihtoehdot eivät näy kuvassa).

>
Step 2: Haun rajaaminen. Hakutuloksia kannattaa aina rajata ja muuttaa siten, että saat helpoiten ja nopeiten sinua miellyttävän hakutuloksen. Hakutulosten yläpuolelta voit valita näyttääkö haku kaikki tulokset ("All listings"), vain huutokaupattavat ("Auction") tuotteet tai osta heti ("Buy it now") -vaihtoehdot. Yleensä annan kaikkien vaihtoehtojen näkyä, sillä kosmetiikkaa ostaessa harvemmin näkee huutokauppoja. Joskus valitsen sivupalkin rajausvaihtoehdoista "Item location" kohdan "European Union", jos haluan nimenomaan välttää aasialaisia tuotteita ja ostaa vain Euroopassa myytäviä tuotteita. Myös vaihtoehto "UK only" on usein hyvä, koska briteistä ostetut tuotteet ovat usein aitoja/laadukkaampia. Olen tilannut esimerkiksi NYXin tuotteita Briteistä ennen kuin ne tulivat Suomeen myyntiin. Tiettyjen tuotteiden kohdalla taas suosin vain Jenkeissä myytäviä tuotteita. Esimerkiksi L.A. Girlin ja Ardellin tuotteita olen tilannut Jenkeistä.

Step 3: Haun suodattaminen. Haun suodattaminen on todella tärkeää, jotta löydät helposti ja nopeasti sinua eniten miellyttävän vaihtoehdon. Suodatusvaihtoehdot löytää "Sort"-näppäimen takaa. Automaattinen valinta on "Best Match", jonka toiminnasta en tarkemmin osaa sanoa. Hakukone siis suodattaa parhaiten hakusanaa vastaavat vaihtoehdot, jotka ovat usein myös hyviä. Minä valitsen kuitenkin aina "Lowest price + P&P" -vaihtoehdon, mikä suodattaa tuotteet halvimmasta kalleimpaan ja huomioi samalla myös postikulujen hinnan. EBayn postikulut eivät ole vakiot, vaan jokainen kauppa määrittää ne itse. On todella tärkeää tarkistaa tuotteen ostohinnan lisäks myös postikulujen hinta, sillä ne voivat olla jopa huomattavasti kalliimmat kuin itse tuote. Step 4: Sopivan tuotteen löytäminen. Mitä sitten, kun löydät kiinnostavan tuotteen? Tsekkaa, mistä maasta tuote tulee ja minkälaiset ovat sen postikulut. Useat aasialaiset myyjät tarjoavat ilmaiset tai muutaman kymmenen sentin hintaiset postikulut. Jos haluan löytää korealaisia, laadukkaita kosmetiikkatuotteita, tarkistan lähtömaaksi Korean. Kiinasta en suosittele tilaamaan mitään kosmetiikkatuotteita, koska ne ovat usein kopioita ja voivat sisältää ihan mitä sattuu. Jos tuote on liian edullinen ollakseen totta, se usein on sitä. Step 5: Ostopäätöksen tekeminen. Klikkaa valitsemasi tuote auki. Tarkista ensimmäisenä myyjän positiivisten palautteiden määrä oikealta "seller information" -kohdasta. Ostan vain myyjiltä, joiden prosenttiluku on lähemmäs 100% ja tarkoitan tällä yli 97-98%. Halutessaan myyjän positiiviset, neutraalit ja negatiiviset palautteet pääsee lukemaan klikkaamalla itsensä myyjän profiiliin. Jos tuotteesta on valittavana useita vaihtoehtoja tai määriä, ne saa helposti valittua osoittamistani kohdista. Isosta "Buy it now" -napista osto siirtyy välittömästi seuraavaan vaiheeseen eli tilauksen vahvistamiseen. Käytän itse todella paljon "Add to watchlist" -nappia, joka lisää tuotteen toivelistalleni. Laitan todella paljon erilaisia tuotteita listalle ja tilaan niitä silloin tällöin :)

Step 6: Maksaminen. Käytän itse joka kerta eBay-ostoja tehdessä PayPalia. En lähde sen tarkemmin kertomaan sen toiminnasta, mutta suosittelen suomenkielistä Maksukamu-sivustoa, jota itsekin aikoinani hyödynsin tunnuksia tehdessä. PayPalia voi tietääkseni käyttää kahdella eri tavalla; joko liittämällä kortin PayPal-tilille tai siirtämällä rahaa sinne. Jos sinua siis pelottaa ajatus kortin liittämisestä suoraan PayPaliin, voit siirtää sinne haluamasi määrän rahaa ja maksaa sillä. Minulla ei ole ollut ongelmia PayPalin kanssa, mutta suosittelen tottakai vaihtamaan tilin salasanaa melko useasti. Tosiaan, painamalla "Buy it now" -näppäintä tilaus siirtyy tilausvahvistukseen, josta valitaan maksutapa. Valitsen siis aina PayPalin, jonka jälkeen se avautuu välittömästi ponnahdusikkunana ruudulle. Tämän jälkeen kirjaudun sinne tunnuksillani ja näen ostoksen summan euroina. Tällä hetkellä 1€ = £0,84. Dollareina ostaessa on tietysti kiva, kun loppusumma on euroina vähemmän kuin dollareina. Punnilla ostaessa taas päinvastoin, mutta jostain syystä käytän silti lähes aina brittisivustoa :D Tilaus vahvistetaan "Confirm and pay" -näppäimellä.

Ja that's it :)
Pari viimeksi toivelistalle lisäämääni tuotetta :)
Onko se turvallista ja luotettavaa?
Mielestäni eBay on loistava ostopaikka tuotteille, joita ei myydä Suomessa, mutta myönnän joskus tilaavani sieltä myös täältä saatavia tuotteita. Viimeisen vuoden aikana olen enimmäkseen tilannut korealaisia tuotteita, mutta myös esimerkiksi Ardellin ripsiä tai erilaisia pieniä härpäkkeitä, kuten kuminauhalenksuja. En kuitenkaan suosittele sitä, että yrittää etsiä kalliin merkin tuotteita halvalla eBayn kautta. Mitä luultavimmin löytää aidon tuotteen, jonka postikulut ovat yli £20 tai päätyy klikkaamaan ostoskoriin halvan feikkituotteen. Jos tuote vaikuttaa liian halvalta ollakseen totta, se mitä luultavimmin myös on sitä. En suosittele tilaamaan kosmetiikkaa Kiinasta, koska se on juurikin piraattituotteiden paratiisi. En usko, että kukaan myy Kiinassa aitoja merkkituotteita enkä missään nimessä suosittele tilaamaan brändittömiä muutaman euron meikkejä. Et voi koskaan olla varma tilaamasi tuotteen sisällöstä. Tärkeintä onkin maalaisjärjen käyttö ja positiivisten palautteiden tutkiminen. Ostomaalla on myös todella paljon väliä. Netistä tilatessa on hyvä aina pitää mielessä, että ei voi olla varma mitä tilaa ja tuleeko tilaamaansa tuotetta edes saamaan. Ebay on kuitenkin siinä mielessä luotettava ostopaikka, että rahansa saa kyllä tarvittaessa takaisin. Juuri pari päivää sitten ilmoitin myyjälle, etten ole saanut tilaamaani tuotetta määräajan kuluessa ja sain rahat takaisin. Suosittelen eBayhin tutustumista, jos olet valmis näkemään vähän vaivaa tuotteen oston eteen ja odottelemaan pitkiä, jopa kuukauden kestäviä toimitusaikoja :) Joskus sitä toisaalta yllättyy positiivisesti, kun tuote tuleekin 1-2 viikossa!

Jos haluat katsoa kaikki postaukseni eBay-ostoista, löytyvät ne täältä.

Mielestäni eBay on todella simppeli, mutta se sisältää myös monia erikoisempiakin juttuja! Jos esimerkiksi haluaa ostaa samalta myyjältä useamman tuotteen, ostoprosessi ei mene täysin samalla tavalla. Kiinnostaisiko teitä lukea postaus myös siitä aiheesta? Ja siitä miten eBayssa toimitaan tuotteen saamisen jälkeen tai jos tuotetta ei ilmestykään? :) 

2 kommenttia :

  1. Hienoa, että jaksat kirjoitella tällaisia "kädestä pitäen" -ohjeita. En ole koskaan tilannut eBaystä mitään, mutta ehkä sekin päivä vielä koittaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! :) Sen kerran, kun sinne ekan kerran kunnolla menee, on vaikea olla palaamatta uudestaan ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3

Blog Design by Get Polished | Copyright Divine 2017